marți, 19 martie 2024

Importanța practică și acțiunea biologică a acidului acetic-clasa a X a

 Importanța practică: în industria medicamentelor-la prepararea aspirinei.

-în gospodărie, acidul acetic diluat este folosit sub formă de oțet (conține acid acetic în concentrație de 3–9%) în alimentație, conservant  dar și ca agent de detartrare.

-în industria alimentară, este utilizat sub codul E260 ca aditiv alimentar cu scopul ajustării acidității (acetatul de sodiu).

-mari cantități de acid acetic  se folosesc pentru fabricarea acetatului de vinil=aracetul.

-la fabricarea de solvenți pentru industria de lacuri, cerneluri și vopsele.

-la prepararea acetatului de celuloză- folosit la fabricarea fibrelor artificiale, a materialelor plastice neinflamabile, a filmul fotografic, a foilor pentru ambalaje, a benzilor pentru magnetofon, a geamurilor de siguranță.

-pentru obținerea politereftalatului de etilenă folosit ca ambalaj de sticle PET.

-în domeniul medical-ginecologii îl folosesc într-o procedură cunoscută sub numele de colposcopie pentru a determina prezența infecției cu papilomavirus uman. Celulele infectate de virus reacționează cu acid acetic și capătă o culoare albicioasă, testul fiind apoi pozitiv.

- în laboratoarele de anatomie patologică ca element al soluțiilor fixative, care sunt destinate conservării țesuturilor.

Acțiunea biologică se manifestă prin: arsuri locale, ulcerații, melena (eliminarea unui scaun negru, cu sânge, provenit din părțile superioare ale tubului digestiv), chiar și perforații gastrice, edem pulmonar acut, iar dacă este afectat rinichiul poate duce la oligo-anurie (diminuarea extremă a diurezei până la suprimarea totală a acesteia).

            La doze foarte mari apare hemoliza (distrugerea patologică a globulelor roșii din sânge și trecerea lor în plasmă), hemoglobinurie (apariția hemoglobinei în urină)  și icterul hemolitic  sau prehepatic (determinat de o anemie de tip hemolitic-degradarea accelerată a eritrocitelor și producerea excesivă de pigment biliar).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu