sâmbătă, 8 octombrie 2011
Proiectul Comenius
Vizita la mina de cărbune din Zabze (localitatea care se baza în trecut pe extracţia carbunelui) ne-a demonstrat că spiritul întreprinzător este mereu un atuu: mina este un adevarat punct turistic foarte bine pus la punct. Întâlnirea cu primarul oraşului ne-a convins încă o data că polonezii ştiu să-şi primească oaspeţii asa cum se cuvine, făcându-ne să ne simţim ca şi acasă. Mâncarea traditionala poloneză, aşa numitele “pirgo”, supa de sfeclă roşie şi delicioasa supă de ciuperci picantă, ne stăruie încă în minte.
Vizita în fosta capitala Cracovia a fost o supriză neaşteptată, nefiind inclusă iniţial pe agenda de lucru. Este un loc care-ţi taie răsuflarea. Poţi vedea atât trăsuri, cât şi tramvaie, atât maşini moderne cât şi mulţi biciclişti, castele, muzee, pieţe de ambră, biserici vechi şi mulţi, mulţi turişti. Cracovia e un oraş de turtă dulce, cu arhitectură deosebită şi clădiri înalte cu faţade frumos colorate.
În urma întrevederilor multilaterale s-au stabilit activitatile care urmează să fie desfăşurate după cum urmează: în octombrie şcoala se va angaja în activităţi de diseminare, de informare (la nivelul colectivului de profesori, dar şi al comunităţii locale), pregătind articole de presă, prezetări de tip pliant informativ, realizarea unor planşe care descriu ţările partenere, un foto-jurnal al primei întălniri. De asemenea, profesorii implicaţi vor selecta pe baza cunoştinţelor de limba engleză, al interesului arătat pentru proiect, elevii cu care vor desfăşura viitoarele etape. În noiembrie grupa deja constituită va întocmi chestionare pentru a identifica nevoile adulţilor prevăzuţi în proiect în societatea modernă. Sărbătorile de iarnă ne vor găsi implicaţi în schimburi informative vizavi de tradiţiile populare ale celorlate ţări, lunile de primăvară în proeicte multi-media şi completarea site-ul web care descrie proeictul, iar aprilie va însemna pentru o parte din participanţii la proeict o vizită la Bursa, Turcia, unde sperăm să putem deplasa, pe baza fondurilor primite de la Agenţia Naţională, un număr de 5-10 elevi.
Activitatea se va finaliza în 2013, cu o întâlnire în România a ţărilor participante, pentru care ne pregătim, cu emoţie, încă de pe acum. Ţara şi şcoala noastră au rolul de a evalua în fază finală întregul demers, emiţând buletine analitice, fişe de progres şi organizând competiţii şi expoziţii.
La acestea, la momentul potrivit, vă invităm cu drag să luaţi şi dumneavostră parte.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu